czwartek, 31 maja 2012

Truskawkowe ciasto- szybkie, łatwe i przyjemne

To najszybsze a efektowne ciasto z truskawkami. Robimy ciasto biszkoptowe, wrzucamy do niego truskawki. Pieczemy jakieś 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy czekoladą startą na tarce i startymi orzechami brazylijskimi. I już mogą przychodzić goście.
Składniki:
  • 4 jajka duże, od wiejskich kur
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • zapach waniliowy lub migdałowy
  •  proszek do pieczenia
  • odrobina tłuszczu i bułka tarta do posypania formy
  • pół kilo truskawek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 orzechy brazylijskie
Z białek ubijamy sztywną pianę ( ze szczyptą soli). Cały czas ubijając, pomału dodajemy żółtka, cukier, mąkę z proszkiem, zapach. Jeśli truskawki są małe dajemy je w całości. Jeśli duże kroimy na pół.Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub tartą bułką foremki. Moja jest okrągła o średnicy 29 cm. Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy ok. 30 minut, na złoto. A co na koniec, napisałam na początku. Smacznego!
 


4 komentarze:

  1. świetny przepis, szybki a wygląda jakby się nad nim spędziło pół dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Zapowiada bardzo, bardzo smakowicie;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. boszszsz - ja chcę dużą porcję! Moje fasolowe może się schować :P

    OdpowiedzUsuń