To najszybsze a efektowne ciasto z truskawkami. Robimy ciasto biszkoptowe, wrzucamy do niego truskawki. Pieczemy jakieś 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto posypujemy czekoladą startą na tarce i startymi orzechami brazylijskimi. I już mogą przychodzić goście.
Składniki:
- 4 jajka duże, od wiejskich kur
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- zapach waniliowy lub migdałowy
- proszek do pieczenia
- odrobina tłuszczu i bułka tarta do posypania formy
- pół kilo truskawek
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 orzechy brazylijskie
Z białek ubijamy sztywną pianę ( ze szczyptą soli). Cały czas ubijając, pomału dodajemy żółtka, cukier, mąkę z proszkiem, zapach. Jeśli truskawki są małe dajemy je w całości. Jeśli duże kroimy na pół.Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub tartą bułką foremki. Moja jest okrągła o średnicy 29 cm. Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy ok. 30 minut, na złoto. A co na koniec, napisałam na początku. Smacznego!
świetny przepis, szybki a wygląda jakby się nad nim spędziło pół dnia ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Zapowiada bardzo, bardzo smakowicie;) Pycha!
OdpowiedzUsuńboszszsz - ja chcę dużą porcję! Moje fasolowe może się schować :P
OdpowiedzUsuń