wtorek, 8 maja 2012

Cukinia w sweterku

Cukinia w sweterku, czyli w cieście może być obiadem ( z dodatkiem ryżu lub ziemniaków oraz surówki) lub samodzielnym daniem . Dla smakoszy trunków polecam dodanie do ciasta zamiast wody -piwa, lub czerwonego wina. Najlepiej wybrać niedużą cukinię, by łatwo było jej plastry otoczyć ciastem.
Składniki:
  •  mała cukinia
  • jajko
  • woda, mąka
  • przyprawy, zielenina
  • oliwa
Cukinię kroimy w plastry o grubości około centymetra ( im starsza cukinia tym cieńsze muszą być plasterki, by się ładnie usmażyły) Z jajka, wody i mąki rozrabiamy ciasto, jak na naleśniki, tylko nieco gęstsze. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną zieleninę, curry, lub inne, lubiane przyprawy. Ja dodałam jeszcze bardzo drobno posiekaną czerwoną paprykę. Wrzucamy plastry cukinii do ciasta i ostrożnie wyjmujemy je na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Można też dodać pod koniec ząbek czosnku dla pełniejszego smaku, lecz tak, by się nie przypalił, bo będzie gorzki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz