niedziela, 20 maja 2012

Gulasz z boczniaków




Nie jest łatwo, gdy jesteś wegetarianką, a twojemu mężczyźnie śni się gulasz. Sen się ziścił pod postacią warzyw i boczniaków, w czerwonej poświacie sosu pomidorowego.
Składniki:
  • 20 dkg boczniaków
  • 3 marchewki
  • papryka czerwona
  • czarne oliwki
  • cebula, 5 ząbków czosnku
  • pudełko krojonych pomidorów
  • szczypiorek, koperek, oregano zielone
  • pieprze różne, ciut chili, sól
  •  kiełki "na patelnię'
  • oliwa, 3 łyżki śmietany 18
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną marchewkę, boczniaki (bez twardych części) posiekane oliwki i paprykę. Drobno siekamy czosnek, też dodajemy. Pieprzymy, solimy, zalewamy pokrojonymi pomidorami i szklanką wody.Dusimy ok.15 minut.Na końcu dodajemy posiekane zieleniny i kiełki. Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem lub makaronem.










2 komentarze:

  1. wygląda prze-prze-prze-apetycznie!!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, zaglądałam do Ciebie- też jest dużo pyszności!

    OdpowiedzUsuń