piątek, 1 czerwca 2012

Cannelloni ze szpinakiem i pokrzywą

Dziś tak szybciutko napiszę, bo nie mam czasu. Przyjeżdzają jutro znajomi i przygotowuje obiad, którym chciałabym przekonać ich do wegetarianizmu. Jeśli zdążę  zrobić zdjęcia - to wszystko opiszę. A dzisiaj cannelloni ze szpinakiem i pokrzywą.
Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 10 rurek makaronu cannelloni
  • serek mascarpone
  • czosnek, sól, pieprz,
  • świeże oregano
  • garść pokrzywy ( niekoniecznie)
  • sos beszamel
  • ser żółty
  • pomidor
Szpinak podgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną drobno pokrzywę, 4 łyżki mascarpone, pieprz, posiekany czosnek, sól. Dusimy kilka minut. Gdy farsz przestygnie napełniamy nim makaron, układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy beszamelem, posypujemy startym żółtym serem. Pomidor drobno kroimy i kładziemy na wierzchu. Zapiekamy ok. pół godziny. przed podaniem posypujemy posiekanym oregano.

1 komentarz: