Dziś tak szybciutko napiszę, bo nie mam czasu. Przyjeżdzają jutro znajomi i przygotowuje obiad, którym chciałabym przekonać ich do wegetarianizmu. Jeśli zdążę zrobić zdjęcia - to wszystko opiszę. A dzisiaj cannelloni ze szpinakiem i pokrzywą.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 10 rurek makaronu cannelloni
- serek mascarpone
- czosnek, sól, pieprz,
- świeże oregano
- garść pokrzywy ( niekoniecznie)
- sos beszamel
- ser żółty
- pomidor
Szpinak podgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną drobno pokrzywę, 4 łyżki mascarpone, pieprz, posiekany czosnek, sól. Dusimy kilka minut. Gdy farsz przestygnie napełniamy nim makaron, układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy beszamelem, posypujemy startym żółtym serem. Pomidor drobno kroimy i kładziemy na wierzchu. Zapiekamy ok. pół godziny. przed podaniem posypujemy posiekanym oregano.
ciekawy przepis, wygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuń