czwartek, 3 maja 2012

Bardzo łatwe ciasto - tiramisu

To jedno z moich ulubionych ciast. Lekkie i smaczne. Jego zrobienie nie zajmuje wiele czasu, a może zastąpić tort, lub być świetnym ciastkiem do kawy. Można wzbogacić  go o nutę alkoholu, ale ja zazwyczaj nasączam biszkopt tylko kawą.
Składniki:
  • 4 jajka wiejskie + żółtko do  kremu
  • szklanka mąki orkiszowej lub zwykłej
  • szklanka trzcinowego cukru
  • wanilia lub zapach do ciasta
  • serek maskarpone 250g
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • odrobina kakao
  • szklanka słabej kawy
Najpierw pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka i ubijamy  ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pomału dodajemy żółtka, cukier, mąkę i ziarenka wanilii ( lub zapach) Jeżeli mamy dobre wiejskie jajka nie trzeba dodawać proszku, jeżeli nie jesteśmy pewni, lepiej do mąki dodać proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy około pół godziny w temp. 200 stopni. W tym czasie możemy przygotować krem. Do miseczki wkładamy serek mascarpone, dosypujemy cukier puder ( ja daję 3 płaskie łyżki, ale jak ktoś lubi bardzo słodko, może dać więcej) i dodajemy żółtko. Jeżeli wolicie nie jeść surowego jajka, zamiast żółtka można dać trochę ( pół szklanki, mniej więcej) budyniu waniliowego, ugotowanego na gęsto, czyli w połowie zalecanej ilości mleka. Serek ucieramy mikserem na gładką masę. Kiedy ciasto przestygnie trzeba je przekroić na dwa cieńsze placki, jak do tortu. Oba kawałki nasączamy porządnie kawą, jeżeli szklanka to za mało, można dać więcej. Biszkopt musi być wilgotny, nie mokry, bo nam się rozpadnie. Następnie smarujemy jeden kawałek kremem, przykrywamy i wierzch smarujemy  jeszcze cienką warstwą kremu. Posypujemy odrobiną kakao ( najlepiej przez sitko) i dowolnie dekorujemy. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Bardzo łatwe i bardzo smaczne ;) Ciekawa jestem jak wygląda w przekroju!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pysznie! mnie też ciakwi przekrój:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przekroiłam to nie zdążyłam pstryknąć :( Pokażę następnym razem :)

      Usuń
  3. Powiem szczerze, że nigdy jeszcze nie robiłam sama tiramisu ponieważ wydawało mi się to dość trudne. Jednak swoim wpisem bardzo mnie zachęciłaś i jutro podejmę wyzwanie;) Mam nadzieję, że wyjdzie pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. superr krem zeby było szybciej to zamiast biszkoptu dałam kupione pyszne biszkopciki i nasączyłam kawa. mocna ze spitytusem-/ krem w wersji z budyniem/

    OdpowiedzUsuń