Do smażonych pieczarek, które były dziś na obiad, zrobiłam super sałatkę. Była super z trzech powodów. Po pierwsze była z avocado, które fenomenalnie smakuje z pieczarkami. Po drugie była z kwiatkami bzu, o których przeczytałam, że są jadalne i z kwiatkami szczypiorku. Po trzecie, były w niej listki rukoli i kolendry z naszego ogródka. Cieszy mnie to, że zaczynamy jeść swoje zielsko. Zioła, szczaw, rabarbar już były. Teraz zaczyna się właśnie rukola, za parę dni będzie szpinak. Tak lubię, zamiast do sklepu- do ogródka!
Składniki:
- sałata lodowa
- pomidor
- avocado
- rukola
- szczypiorek, ciut kolendry
- sok z cytryny, sól
- kwiatki bzu i szczypiorku
Tak mniej więcej pół główki salaty kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski. Pomidora i obrane avocado dodajemy do sałaty, skrapiamy dość obficie sokiem z cytryny, dodajemy posiekany szczypiorek i sól. Mieszamy. na wierzch kładziemy listki rukoli i kolendry, posypujemy kwiatkami. Ponieważ avocado jest tłuste -nie trzeba dodawać do tej sałatki oliwy.
Przypominam, że trzeba jeść avocado. Jest zdrowe i ma dobre tłuszcze. Takie bardzo dobre, przeciwdziałające miażdżycy. No i oczywiście ma witaminy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz