niedziela, 4 marca 2012

Zupa krem z suszonymi pomidorami



Mam nadzieje, że to już koniec z zimowymi, gęstymi zupami na rozgrzewkę. Pomału idzie wiosna i marzą mi się zupy lekkie, letnie, pełne ziół prosto z ogródka. Tymczasem powstała jeszcze jedna zupa-krem z dużej ilości warzyw i dość pikantna w smaku. Dzięki suszonym pomidorom jest też nieco śródziemnomorska, więc zapowiada, dalekie jeszcze, wakacje...

Składniki:
  • 3 brokuły  (bez łodyg)
  • 3 cebule
  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • suszone pomidory , kilka na każdą porcję
  • sól, pieprz zielony świeżo zmielony, tymianek, bazylia, łyżka oliwy
  • czerwona papryka, szczypiorek, skórka z cytryny
Jak zwykle wszystkie warzywa kroimy na małe kawałki i gotujemy z dodatkiem przypraw. Zielony pieprz dajemy na początku i częściowo pod koniec gotowania, zupa będzie miała fajny, pieprzny aromat. Gdy warzywa zmiękną miksujemy je  lub przecieramy przez sitko. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Dolewamy odrobinę oliwy ( może być ta z suszonych pomidorów). Po nałożeniu do miseczek posypujemy posiekanym szczypiorkiem, posiekaną czerwoną papryką i skórką otartą  z cytryny.

4 komentarze:

  1. Ja za bardzo lubię kremowe, gęste zupy żeby je porzucić na wiosnę ;) Dlatego nigdy za dużo dobrych przepisów i zapiszę sobie Twój!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuły i suszone pomidory. Nigdy jeszcze tak nie próbowałam. Bardzo oryginalny pomysł!

    Krysia
    http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

    OdpowiedzUsuń