poniedziałek, 12 marca 2012

Pataty w cieście



Pataty, bataty lub słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Nie kupuję ich często, bo nie wiem - czy gorsze są te produkowane w Chinach czy w Nikaragui. Jedne i drugie zawierają pewnie sporo chemii. Ale sezon jest trudny, rodzime warzywa trochę mi się opatrzyły, więc czekając na wiosnę trochę eksperymentuję. Tym razem pokroiłam pataty na plastry i ugotowałam na parze. W miseczce rozrobiłam ciasto naleśnikowe z dodatkiem pesto orzechowego. Pataty obtoczyłam w cieście i usmażyłam na oleju.W czasie smażenia zrobiłam im powyższe zdjęcie.  Podałam z surówką z cykorii, sałaty i rzodkiewek z jogurtowym sosem. Mi baaardzo smakowało.

 





1 komentarz:

  1. A mnie ostatnio po głowie chodziły pieczone bataty:) mmm

    OdpowiedzUsuń