niedziela, 11 marca 2012

Ciastko hiszpańskie


Tak, wiem, że trzeba jeść owoce sezonowe. Ale czekam i czekam, a do czerwca wciąż daleko. A te truskawki były z Hiszpanii, a mnie się podoba wszystko co stamtąd pochodzi. Więc na cześć kraju pochodzenia owoców całe ciastko jest hiszpańskie, a co!
 Składniki:
  • 4jajka wiejskie
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 budynie truskawkowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremki
  • kilka truskawek
Z białek ( ze szczyptą  soli) ubijamy  sztywną pianę, pomału dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dosypujemy pomału cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy.  Połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką  średniej foremki. Do drugiej połowy dosypujemy 1/3 tabliczki czekolady startej na tarce. Mieszamy i delikatnie dolewamy do foremki. Pieczemy w temp. 200 stopni przez pół godziny.  W rondelku rozpuszczamy resztę czekolady, dodajemy cukier puder i ewentualnie odrobinę mleka, jeśli masa jest za gęsta. Upieczone i ostudzone ciasto polewamy czekoladą i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Kroimy w prostokąty i jemy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz