niedziela, 18 marca 2012

Figowy smakołyk



Miałam pomysł taki sprytny, ze zrobię ciasteczka z nadzieniem figowym. I miały mieć kształt listka, by nazywać się listek figowy. Na szczęście zrobiła się piękna wiosenna pogoda i zamiast ślęczeć nad wycinaniem listków -zrobiłam roladki. I bardzo dobrze, bo okazały się mocno pyszne i bez względu na kształt szybko znikają. Grzechem drugim, popełnionym przy robieniu tych ciasteczek, jest użycie gotowego, mrożonego ciasta francuskiego. Jednak  jego skład nie budzi grozy, może poza tajemniczym emulgatorem, nie wymienionym z prawdziwego imienia. Oto jak robi się te figowe ciasteczka:
Składniki:
  • opakowanie ( krążek) suszonych fig
  • 100g suszonych daktyli
  • 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
  • miód 
  • ewentualnie nalewka z pigwy lub inny alkohol
Figi i daktyle trzeba dobrze opłukać, pokroić  i namoczyć na kilka godzin w wodzie lub w alkoholu.  Następnie należy zmielić je w blenderze na jednolitą masę. Lekko rozmrożone ciasto rozwałkować ile się da. Placek ciasta posmarować masą i zawinąć w ścisłą roladę. Następnie pokroić w centymetrowe plastry. Ja to robię ostrymi nożyczkami.  Następnie układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zarumienienia się ciasta. Na jeszcze gorące ciasteczka nakładamy  odrobinę miodu, tak żeby wsiąkł w ciasto. Pyszne!


1 komentarz:

  1. Pyszne! Uwielbiam figi i daktyle, do tego takie łatwe do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń