piątek, 23 marca 2012

Leciutko miętowa tortilla




Taka tortilla jest bardzo prostym daniem. Cały smaczek polega tu na dodaniu odrobiny mięty. Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i 3/4 czerwonej fasoli. Dodajemy rozgniecione dwa ząbki czosnku i zalewamy krojonymi pomidorami. Pieprzymy i dodajemy pokruszony ser. Posypujemy listkami mięty. Tak przygotowany farsz zawijamy w ciepłe placki. Resztę fasoli rozgniatamy z cieciorką i używamy jako sosu do polania tortilli. Posypujemy wierzch miętą i serem startym na tarce. I już. Smakuje jak wakacje.
Składniki:
  • 4 placki do tortilli 
  • kartonik krojonych pomidorów ( ja używam Podravki)
  • mała czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasolki
  • 100g sera pleśniowego np. Rokpol
  • 2 garście ugotowanej ciecierzycy
  • mała cebula
  • oliwa, pieprz, czosnek, mięta 
Specjalnie nie piszę czy mięta świeża ma być, czy suszona. Jak ktoś ma dobrą, nie smakującą jak ziółka suszoną ( tak jak ja) to może jej użyć. Jeśli nie, lepiej dać świeżą, z doniczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz