sobota, 17 marca 2012

Bakłażanowa lazania


Lazania jest pysznym daniem, kojarzy mi się z wakacjami nad ciepłym morzem i w ogóle z latem. Dzisiaj dzień prawie letni, nareszcie zrobiło się ciepło. Wszyscy sąsiedzi wylegli na podwórka, sąsiadki trzepią dywany i wietrzą pościel. Nastrój iście śródziemnomorski. Na obiad więc lazania.
 Składniki:
  • pół paczki makaronu do lazanii
  • średni bakłażan
  • kartonik krojonych pomidorów
  • kulka mozzarelli 
  • mała papryka
  • mała cebula
  • sos beszamelowy ( 2łyżki mąki, 50g masła, szklanka mleka)
  • pieprz, sól, bazylia suszona,  tymianek, czosnek, oliwa
Bakłażana należy pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut.Następnie opłukać i osuszyć. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, przyprawy, plasterki bakłażana, pomidory. Chwilę poddusić. Mozzarellę pokroić w plastry. W foremce typu keksówka ( ja używam jednorazowych z folii, łatwiej z nich lazanię wyjąć) posmarowanej oliwą układamy warstwę makaronu, na nim kładziemy plasterki mozzarelli i bakłażana z sosem, następnie kolejną warstwę makaronu i tak do skończenia się składników. Następnie robimy sos beszamelowy. Na małej patelni podgrzewamy lekko mąkę, dokładamy masło, mieszamy, dolewamy mleko, mieszamy, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Gdy mleko się zagotuje- odstawiamy z ognia. Gotowym sosem zalewamy lazanię, tak, by sos dotarł do wszystkich zakamarków. Można tez polewać sosem kolejne warstwy w czasie ich układania, jak kto woli. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 30 - 40 minut. Ja najpierw przykrywam wierzch folią żeby makaron dobrze się ugotował i nasiąkł sosami. Następnie po ok. 15 minutach zdejmuję folię i posypuję jeszcze wierzch startym serem.  Wyjmujemy z piekarnika gdy wierzch jest zrumieniony.  Można podać na liściach rukoli, z paseczkami suszonych pomidorów, z sałatką grecką lub dowolną surówka.


1 komentarz: