sobota, 25 lutego 2012

Ciasto z brzoskwiniami



Ciasto biszkoptowe robi się bardzo szybko i ma tę zaletę, że nie zawiera tłuszczu. Ma oczywiście  sporo cukru, ale coś słodkiego czasem nie zaszkodzi. Ponieważ jest jeszcze zima użyłam owoców z puszki, nie muszą to być brzoskwinie, można dać ananasa lub gruszki.
Ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 4 jajka, zapach waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojone brzoskwinie ( 1 puszka)
Polewa: 2 łyżki cukru, łyżka masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady.


Przygotować formę, może być tortownica. Posmarować masłem i posypać tartą bułką. Białka jajek oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pomału dodawać żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Do samego biszkoptu zazwyczaj nie dodaję proszku, bo wystarcza siła spulchniająca jajek, ale przy dodaniu mokrych owoców bezpieczniej jest proszek dodać. Na koniec dodajemy brzoskwinie i wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie roztopić w rondelku czekoladę ( trzeba uważać, żeby nie podgrzać za bardzo, bo jak się zagotuje - będzie niesmaczna), dodając masło i cukier. Polać otrzymaną masą ciasto i ozdobić wiórkami kokosowymi lub migdałowymi.

2 komentarze:

  1. Ciasto z Pani przepisu powstalo w te swietam. Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń