Kupiłam wyjątkowo mięsistą czerwoną paprykę i stąd pomysł, żeby zrobić z niej gulasz. Przydała się też resztka ajvaru, pozostałego po robieniu buritta. Wyszło danie proste, ale smakowite. Tęsknię do pory grillowania. Dobrze, że idzie już wiosna. Takie kawałki papryki podwędzone na grillu smakowały by jeszcze lepiej...Brakuje mi też świeżych ziół z ogródka. Rachityczne roślinki z mojego zacienionego parapetu nie maja takiej mocy smaku.
Składniki : czerwona papryka
czerwona cebula
seler naciowy ( trochę, też znalezione na dnie lodówki)
fasolka szparagowa z puszki
ajvar, oliwa, czosnek, pieprz, bazylia, pieprz ziołowy, natka
W rondelku rozgrzać odrobinę oliwy, dodać pokrojoną w duże kwadraty paprykę, cebulę, seler naciowy. Podlać wodą i dusić na małym ogniu przez kilka minut. Dodać sól, przyprawy i drobniutko posiekany czosnek.Dusić do zeszklenia papryki i cebuli. Na koniec dołożyć fasolkę i ajvar, tylko do podgrzania. Podawać z makaronem razowym lub orkiszowym, przybrać bazylią i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz