To danie z cyklu - porządki w lodówce. W moim przypadku były to także porządki w doniczkowych ziółkach z parapetu. Kilkuletni rozmaryn wymagał na wiosnę, radykalnego przycięcia. Zestawienie ziemniaków z serem i rozmarynem - jest niezawodne. Żałuję tylko, że nie miałam sera bułgarskiego. Połączenie zapiekanych kartofli i pokruszonego sera owczego od wielu lat przypomina mi wakacje w Primorsku. Był to tam swoisty fast-food, sprzedawany na ulicach.
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- pół kostki sera feta
- 50 g sera brie
- 50g sera żółtego
- mała cukinia
- mała cebula
- mała marchewka
- oliwa
- 100g śmietany
- przyprawy- rozmaryn, pieprz, tymianek
- pestki z dyni
Zapiekankę można zrobić na dwa sposoby- albo wszystko podsmażyć i podgotować i tylko krótko zapiec- albo ułożyć surowe składniki i zapiekać przez minimum godzinę, by zmiękły ziemniaki. Ja wolę wersję pierwszą. Ziemniaki pokroić na plastry, ok. półcentymetrowej grubości, gotować ok 5 minut w lekko osolonej wodzie lub na parze.Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie plasterki zeszklić na oleju razem z posiekana cebulą. Naczynie do zapiekanek posmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, na nie pokruszyć ser feta, następnie położyć część cukinii z marchewką i cebulą. Feta jest słona, więc tej warstwy nie musimy dodatkowo solić. Następnie znów ziemniaki, ser brie, pestki z dyni i resztę cukinii.Posypujemy przyprawami, cukinię można trochę posolić. Na wierzchu układamy znowu ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Posypujemy znów przyprawami, polewamy śmietaną i zapiekamy do zrumienienia. Po zapieczeniu posypujemy zieleniną. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, na przykład.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz