niedziela, 1 kwietnia 2012

Zapiekanka ziemniaczana


To danie z cyklu - porządki w lodówce. W moim przypadku były to także porządki w doniczkowych ziółkach z parapetu. Kilkuletni rozmaryn wymagał na wiosnę, radykalnego przycięcia. Zestawienie ziemniaków z serem i rozmarynem - jest niezawodne. Żałuję tylko, że nie miałam sera bułgarskiego. Połączenie zapiekanych kartofli i pokruszonego sera owczego od wielu lat przypomina mi wakacje w Primorsku. Był to tam swoisty fast-food, sprzedawany na ulicach.

Składniki :
  • 6 średnich ziemniaków
  • pół kostki sera feta
  • 50 g sera brie
  • 50g sera żółtego
  • mała cukinia 
  • mała cebula
  • mała marchewka
  • oliwa
  • 100g śmietany
  • przyprawy- rozmaryn, pieprz, tymianek
  •  pestki z dyni
Zapiekankę można zrobić na dwa sposoby- albo wszystko podsmażyć i podgotować i tylko krótko zapiec- albo ułożyć surowe składniki i zapiekać przez minimum godzinę, by zmiękły ziemniaki. Ja wolę wersję pierwszą. Ziemniaki pokroić na plastry, ok. półcentymetrowej grubości,  gotować ok 5 minut w lekko osolonej wodzie lub na parze.Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie plasterki zeszklić na oleju razem z posiekana cebulą. Naczynie do zapiekanek posmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, na nie pokruszyć ser feta, następnie położyć część cukinii z marchewką i cebulą. Feta jest słona, więc tej warstwy nie musimy dodatkowo solić. Następnie znów ziemniaki, ser brie, pestki z dyni i resztę cukinii.Posypujemy przyprawami, cukinię można trochę posolić. Na wierzchu układamy znowu ziemniaki i posypujemy startym żółtym serem. Posypujemy znów przyprawami, polewamy śmietaną i zapiekamy do zrumienienia. Po zapieczeniu posypujemy zieleniną. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty, na przykład.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz