Moja koleżanka zaraziła mnie miłością do dyni hokkaido. Jest pyszna, nie trzeba jej obierać ze skóry, a upieczona smakuje trochę jak pataty. Oczywiście ta dynia, nie moja koleżanka.
Dziś podaję Wam przepis na zupę z tej pychoty. Jeśli nie lubicie zupy dyniowej, uważacie, że jest mdła i nieco trawiasta w smaku- spróbujcie tej! To zupełnie inna bajka. A jeśli lubicie zupę z dyni, polecam tym bardziej.
Składniki:
- mała dynia hokkaido
- 2 spore cebule
- 2 ziemniaki ( nie są konieczne, zupa i tak będzie gęsta)
- główka czosnku
- limonka
- pieprz, sól, oliwa
- pestki dyni
Dynię pokroić na kawałki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.Na blasze ułożyć kawałki dyni, cebule, główkę czosnku i ziemniaki.Pokropić oliwą i piec około pół godziny, aż wszystko zmięknie. Po upieczeniu pokroić cebule, obrać czosnek. Wszystkie składniki rozdrobnić w blenderze dolewając tyle przegotowanej wody, ile trzeba by uzyskać gładki krem. Następnie zagotować- dodając sól, pieprz, sok z limonki i otartą z limonki skórkę. Zupę podawać posypaną pestkami z dyni, z grzankami. Biorąc pod uwagę niską kaloryczność dyni ( tylko 30 kcal w 100 g) i minimalną ilośc tłuszczu w tej zupie- można ją uznać za wyjątkowo dietetyczną. Jedzmy do woli.Smacznego!
mam dynię, jest chłodno, zabiorę się za wykonanie tejże, jeśli rzeczywiście gwarantujesz że nie jest tak mdława, jak zazwyczaj dyniówki...
OdpowiedzUsuńBiorę się dzisiaj za dyniową zupę w takim razie :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńGotujcie, dziewczyny dyniówkę, koniecznie!
OdpowiedzUsuńZuzayana, nie jest mdława- nic a nic :)
Zupa według Twojego przepisu wyszła rewelacyjna! do tej pory znałam jedynie jeden sposób na smaczną dyniową - dodanie serka topionego. Ale że serków takich nie rozumiem i nie uznaję... będę wracać do Twojego przepisu i bloga, a zdjęcie zupy i odnośnik do autorki pojawi się u mnie. dziękuje!
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam przysmaki dyniowe - niedawno mialam na blogu przepis na puree z dynii :))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuńświetna zupka! :)
OdpowiedzUsuń