środa, 6 czerwca 2012

Pyszne krokieciki z cieciorki

Właściwie nie są to krokiety, bo nie mają żadnego nadzienia. Ale są podłużaste i są całe z nadzienia. mają znakomitą, nieco mączną konsystencję i chrupiący wierzch. Ja tak lubię. Lubię zresztą wszystko co jest z cieciorki. Jej nieco orzechowy posmak i właśnie bardziej orzechową, niż grochową konsystencję. Cieciorka jest bardzo zdrowa, zawiera wartościowe białko, zastępujące białko zwierzęce. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik, zawiera też więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe. Szkoda, że doceniana jest głównie przez wegan i wegetarian.
Składniki:
  • szklanka cieciorki
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • płatki jaglane
  • odrobina sera żółtego
  • kostka bulionowa, warzywna
  • pieprz ziołowy, pieprz czarny
  • świeże zioła, np. oregano, koperek
  • olej do smażenia
Cieciorkę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Odlać większość wody, jeśli nie wyparowała. Póki jest gorąca dodajemy do cieciorki kostkę bulionową i rozpuszczamy w odrobinie pozostałej wody. Masę możemy ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub lekko zmiksować blenderem. Nie radzę miksować całkiem bo wyjdzie breja i nie będzie co gryźć :) Cebulę i pieczarki ścieramy na tarce, możemy dodać surowe lub zeszklić na oleju. Do cieciorki dodajemy też 2 łyżki płatków jaglanych, przyprawy i zieleninę. Z gotowej masy formujemy krokieciki, jeśli jest za miękka należy dosypać więcej płatków. Każdy krokiecik obtaczamy w płatkach jaglanych i obsmażamy na oleju.Można je zjeść tylko usmażone lub ułożyć  w naczyniu, posypać serem i zapiekać 15 minut.



3 komentarze:

  1. Nie wytrzymam i zrobię, na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. kostka bulionowa? w potrawach dietetyka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością kupisz kostki warzywne składające się z samych suszonych warzyw, nie widzę w nich nic złego, szczególnie jeśli nie je się tego codziennie.

      Usuń