Buraki starłam na tarce i zagotowałam z pieprzem, kostkami warzywnymi, odrobiną majeranku. Wycisnęłam do barszczu sok z cytryny i odstawiłam, żeby naciągnął, czyli nabrał ładnego koloru. Fasolę, namoczoną poprzedniego dnia, ugotowałam do miękkości.Wodę z gotowania fasoli dodałam do barszczu, po co marnować to, co tam się z fasoli wypłukało. Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, ugotowałam al dente. Fasolę i ziemniaki dodałam do zupy. Botwinkę i szczaw posiekałam drobniutko ( jak zawsze nożyczkami) i poddusiłam chwilę na maśle. Dodałam do zupy. Podałam z łyżką śmietany i koperkiem.
Składniki:
- 4 średnie buraki
- szklanka fasoli jaś drobny
- 3 ziemniaki
- pęczek liści buraka
- 2 garście szczawiu
- łyżka masła
- pół cytryny
- pieprz, kostki bulionowe warzywne, majeranek
- koperek
- śmietana
najprawdziwszy barszczyk. bardzo lubię smak fasolki z buraczkami:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń