środa, 6 czerwca 2012

Pomidory faszerowane cieciorką


Zaczyna się sezon pomidorowy. Trzeba jeść ile się da. Są smaczne, zawierają bardzo długa listę dobroczynnych substancji ( sód, potas,magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, karoten, likopen, witaminy K,B1, B2, B6,C, PP, kwas foliowy )  A w dodatku okazuje się, że najwięcej likopenu jest w pomidorach gotowanych. Podobno odkryli to naukowcy na zlecenie Heintz'a szukającego powodu, dla którego ketchup jest zdrowy.Najczęściej jemy pomidory surowe, pieczone pomidory na zapiekankach i pizzach, w sosach i zupach.  Ale efektowne i smaczne są też faszerowane. Skład farszu można zmieniać według upodobań i dostępnych składników. ja miałam akurat ugotowaną cieciorkę. Ugniotłam ją razem ze startą na tarce cebulą i pieczarkami. Dodałam trochę płatków jaglanych i posiekanej zieleniny. Posoliłam, popieprzyłam, dodałam vegetę, pieprz ziołowy, bazylię i czosnek. Pomidory wydrążyłam łyżeczką. Gniazda nasienne położyłam na sitku, by odciekł sok. Do pomidorów włożyłam farsz, przykryłam odciętymi wcześniej dekielkami. Blaszkę posmarowałam oliwą i posypałam tartą bułką. Ułożyłam pomidory. Zalałam odsączonym sokiem i posypałam przyprawami i posiekaną dymką. Włożyłam do piekarnika na ok. 40 minut.Sok razem z bułka tartą utworzył w czasie zapiekania sos. Przed podaniem posypałam sezamem.
Składniki:
  • 8 sporych pomidorów
  • szklanka ugotowanej cieciorki
  • cebula
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki płatków jaglanych ( lub bułki tartej)
  • świeże oregano, szczypiorek, natka, koperek
  • pęczek dymki
  • odrobina oliwy i tartej bułki
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia, vegeta lub inne przyprawy.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tą cieciorką. Muszę zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują! Można podawać do mięsa zamiast ziemniaków czy ryżu. Uwielbiam nadziewane warzywa.

    OdpowiedzUsuń