Jak się nie narobić, a zjeść porządny obiad? Zrobić leniwe! Do tego efektowne liście rukoli, trochę białej rzepy i pomidorek koktajlowy. I żeby mąż nie płakał trochę omasty- podsmażone pieczarki z cebulką i kawałek camemberta. Polecam, bo naprawdę można się najeść. A życie nie jest po to, by godzinami siedzieć w kuchni :)
Składniki:
- 250g, sera białego, półtłustego
- 1 jajko wiejskie
- pół szklanki mąki
- sól, papryka słodka
Z białka jajka ubić pianę, biały ser rozgnieść widelcem, połączyć z żółtkiem, dosypać mąkę. Wyrobić i połączyć z pianą. Dodać sól, słodką paprykę w proszku dla koloru. Kłaść łyżką na posolony wrzątek jak kluski kładzione, lub jeśli ktoś chce się bawić- można zrobić wałeczek i kroić nożem jak kopytka. Łyżką jest szybciej i mniej się robi bałaganu w kuchni. Gdy kluski wypłyną, gotujemy jeszcze dwie , góra trzy minuty i wybieramy łyżką cedzakową.
leniwych nie jadlam od dziecinstwa - jak slowo daje! czas to zmienic :)
OdpowiedzUsuń