piątek, 27 stycznia 2012

Zupa z brokułów

 I udało mi się na ścieżce ku wegetariańskiej diecie ugotować zieloną zupę, bardzo pyszną zresztą.
Składniki :
Duży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych
Włoszczyzna lub 1/2 opakowania włoszczyzny mrożonej
Duży ziemniak albo lepiej dwa
Cebula, 3ząbki czosnku, oliwa
Przyprawy np. pieprz i sok z cytryny

Cebulę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy pokrojony czosnek. W garnku gotujemy dość drobno pokrojoną włoszczyznę ( ta z mrożonki jest już pokrojona, to łatwiej) i dokładamy zeszkloną cebulę z czosnkiem. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki.Dodanie ziemniaków polepsza kremowość konsystencji :) Brokuły dzielimy na  małe kawałki ( łodygi można zetrzeć na tarce o grubszych otworach). Ziemniaki i brokuły wrzucamy gdy włoszczyzna jest już podgotowana, tzn po kilku minutach. Trzeba teraz zupę posolić i popieprzyć do smaku. Po ugotowaniu miksujemy w blenderze i dodajemy sok z cytryny lub z limonki. Można potem na talerzu dodać na środku kleks z kwaśnej śmietany i posypać z wierzchu kiełkami i zieleniną. Albo tylko posypać serem bułgarskim. Albo posypać pokruszonymi orzeszkami. W osobnej miseczce podajemy chrupki czosnkowe zrobione np. ze zrumienionych na patelni kawałków chleba lub bułki. A i jeszcze jedno - dla estetów- można część brokułów, ścięte same pączki, dać na końcu  i tylko zagotować - dzięki temu zupa będzie miała bardziej zielony kolor. Natomiast za dużo marchewki we włoszczyźnie spowoduje, że będzie brązowa.
Jeżeli ktoś nie lubi brokułów to polecam tę zupę szczególnie, smakuje kremowo i  zupełnie  inaczej niż np. brokuły gotowane. Warto spróbować, bo to warzywo o szczególnych właściwościach. Ma dużo wapnia, żelaza, potasu i bardzo dużo witaminy C.Wzmacnia odporność i  ma właściwości antyrakowe. Smacznego.

Mój mąż gra sobie w  Gwiezdne Wojny . Niech moc będzie z nami....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz