środa, 12 czerwca 2013

Ciasto wegańskie


 Właściwie to jest tak proste ciasto, że aż wstyd dawać na nie przepis. Ale jest też smaczne i można je zrobić błyskawicznie- przydaje się gdy goście zadzwonią, że już jadą :) Nie zawiera jajek ani mleka.
Składniki:
  • 3 średnie banany
  • szklaka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • mniej niż pół szklaki oleju rzepakowego 
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i rozgniatamy widelcem. Dobrze jest gdy banany są bardzo dojrzałe, jeśli nie - to można je lekko podgrzać w garnuszku - zmiękną. Do bananów dodajemy olej i cukier, mieszamy i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Całość wylewamy  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zależy nam na czasie dajemy większą blaszkę ( ~25x35) wtedy ciasto jest płaskie, ale szybko się piecze. Moje było w piekarniku o temp. ok.200 stopni przez pół godziny.


Teraz ewentualne dodatki.
  • Zrobiłam  cieniutką polewę z 3 łyżeczek cukru pudru, soku z połówki cytryny i łyżeczki kakao. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłe ciasto.
  • Wierzch ciasta posypałam waniliowo-kardamonową przyprawą Kamisu
  • Ciasto podałam z dżemem rabarbarowym ( rabarbar podsmażony z cukrem )
Podobno było dobre.



A tu w tle nasz kurnik, pięknie obrośnięty dzikim winem :)

11 komentarzy:

  1. A ja cieszę się że na tak proste ciasto przepis podałaś, już wiem co dziś będzie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z bananami, wiec na pewno wyprobuje ten przepis. To dobre ciasto "awaryjne", bo skladniki zawsze mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, kiedyś zawsze miałam ten kłopot- jak nie ma jajek, nie ma i ciasta :) A teraz zawsze mogę coś upiec!

      Usuń
  3. ja ostatnio tez kombinuję z wegańskimi smakołykami. Fajowa sprawa ile rzeczy można wykombinować a nie potrzeba do tego ani jajek ani mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się świetnie,a do tego jest też zdrowe =)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto było - PALCE LIZAĆ!!! A ten dżem rabarbarowy... Po prostu wspaniały. Wiem, bo próbowałam. Dzięki, Pani Ulu za przepis. Jutro będzie pieczone w Łomiankach. Rabarbar też jest, więc będzie dokładnie tak samo. Przynajmniej, mam nadzieję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie do zrobienia bo jeszcze wegańskiego całkowicie nie zaliczyłam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. A kurnik odlotowy

    OdpowiedzUsuń