środa, 12 czerwca 2013

Ciasto wegańskie


 Właściwie to jest tak proste ciasto, że aż wstyd dawać na nie przepis. Ale jest też smaczne i można je zrobić błyskawicznie- przydaje się gdy goście zadzwonią, że już jadą :) Nie zawiera jajek ani mleka.
Składniki:
  • 3 średnie banany
  • szklaka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • mniej niż pół szklaki oleju rzepakowego 
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i rozgniatamy widelcem. Dobrze jest gdy banany są bardzo dojrzałe, jeśli nie - to można je lekko podgrzać w garnuszku - zmiękną. Do bananów dodajemy olej i cukier, mieszamy i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Całość wylewamy  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zależy nam na czasie dajemy większą blaszkę ( ~25x35) wtedy ciasto jest płaskie, ale szybko się piecze. Moje było w piekarniku o temp. ok.200 stopni przez pół godziny.


Teraz ewentualne dodatki.
  • Zrobiłam  cieniutką polewę z 3 łyżeczek cukru pudru, soku z połówki cytryny i łyżeczki kakao. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i polewamy jeszcze ciepłe ciasto.
  • Wierzch ciasta posypałam waniliowo-kardamonową przyprawą Kamisu
  • Ciasto podałam z dżemem rabarbarowym ( rabarbar podsmażony z cukrem )
Podobno było dobre.



A tu w tle nasz kurnik, pięknie obrośnięty dzikim winem :)

11 komentarzy:

  1. A ja cieszę się że na tak proste ciasto przepis podałaś, już wiem co dziś będzie na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z bananami, wiec na pewno wyprobuje ten przepis. To dobre ciasto "awaryjne", bo skladniki zawsze mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, kiedyś zawsze miałam ten kłopot- jak nie ma jajek, nie ma i ciasta :) A teraz zawsze mogę coś upiec!

      Usuń
  3. ja ostatnio tez kombinuję z wegańskimi smakołykami. Fajowa sprawa ile rzeczy można wykombinować a nie potrzeba do tego ani jajek ani mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się świetnie,a do tego jest też zdrowe =)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto było - PALCE LIZAĆ!!! A ten dżem rabarbarowy... Po prostu wspaniały. Wiem, bo próbowałam. Dzięki, Pani Ulu za przepis. Jutro będzie pieczone w Łomiankach. Rabarbar też jest, więc będzie dokładnie tak samo. Przynajmniej, mam nadzieję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za dobre słowo! Życzę smacznego.

      Usuń
  6. Koniecznie do zrobienia bo jeszcze wegańskiego całkowicie nie zaliczyłam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. A kurnik odlotowy

    OdpowiedzUsuń