Składniki:
- 6 papryk
- 6 średnich pieczarek
- szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- duża cebula
- łyżka masła
- sól, pieprz, carry, majeranek, łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- świeża bazylia i natka pietruszki
- cebula
- łyżka oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ajwaru (pasta z papryki i bakłażana)
- pieprz, bazylia
Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, posypujemy łyżeczką cukru, dodajemy majeranek, pieprz, sól, odrobinę curry. Gdy się zeszkli dodajemy posiekane drobno lub starte na tarce pieczarki. Podsmażamy chwilę i dodajemy łyżkę masła. mieszamy wszystko z kaszą, dodajemy posiekaną natkę i bazylię. farszem nadziewamy papryki i układamy w naczyniu do zapiekania.
Teraz robimy sos. Znów podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę, dodajemy pieprz, bazylię, 4 łyżki koncentratu pomidorowego i tyle samo ajwaru. Jeśli nie macie domowego- można dodać kupny ze słoiczka, też będzie dobrze. Jeśli sos jest gęsty trzeba dodać wody, tak żeby miało co odparować w czasie zapiekania papryki. Gotowym sosem polewamy papryczki, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną curry i posiekaną bazylią i zapiekamy 10-15 minut.
O matko! Kiedy ja to zrobię? Musiało być pycha
OdpowiedzUsuńDroga Konewko- myk, myk i zrobione- to się dłużej czyta niż robi :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Papryczki już czekają, wpadły mi w oko całkiem przypadkiem w sklepie. Coś tam wykombinuję :)
UsuńPowodzenia, w takim razie :)
Usuń