Piekłam to ciasto jakiś czas temu, zdjęcie zrobiłam i...zapomniałam podzielić się przepisem. Ponieważ ostatnio była seria ciast niemal błyskawicznych, przypomniałam sobie i o tym. Jest znakomite na leniwą niedzielę, nie wymaga dużo pracy, nie zajmuje dużo czasu. Piecze się szybciutko, więc może być też dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
- 4 jajka wiejskie
- szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 3 łyżki kakao
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka kakao
- wiśnie z konfitury
- 2 kostki czekolady
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i wlewamy kilka kropel ciepłej wody. Lekko podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Można dodać też łyżeczkę masła. Ciepłe ciasto polewamy ciepłym lukrem, dzięki temu trochę wchłonie się w ciasto. Wierzch dekorujemy wiśniami z konfitury i pokruszoną lub startą na tarce czekoladą.
Zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc":
OdpowiedzUsuńvegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc
Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.
Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Czy smakuje tak jak wygląda? Znaczy czy wygląda jak smakuje? Sam już nie wiem...ale pomimo obecnej godziny zrobiłem się głoooodny :)
OdpowiedzUsuńBrokułek! jak się cieszę, że żyjesz :)
OdpowiedzUsuńŻyję :) I już główkuję co by tu nawypisywać u siebie. No i oczywiście czekam z niecierpliwością na Twoje kolejne przepisy :)
OdpowiedzUsuńTu wszystko wygląda tak smacznie, że aż ślinka leci. świetny blog
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o biszkopt to nie wyobrażam sobie jego zdrowej wersji bo po prostu uwielbiam czekoladowe biszkopt! świetne porady jak upiec idealny znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i korzystam z nich zawsze, kiedy go piekę. Polecam wszystkim, którzy lubią piec.
OdpowiedzUsuń