piątek, 22 marca 2013

Łatwe, piaskowe, cytrynowe


Może być babą wielkanocną, jest bardzo sypkie, wręcz rozpływające się w ustach. Nie wymaga dużo pracy. Ma lekko cytrynowy smak, nie jest za słodkie. Ciasto ideał. 
Składniki:
  • czubata szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 3 wiejskie jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła ( ok. 120 g)
  • cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru na lukier 
W rondelku podgrzewamy masło, nie musi się całkiem rozpuścić, chodzi tylko o to, żeby było dość ciepłe. Dodajemy do masła cukier, ubijamy mikserem  i dodajemy żółtka jajek oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Drugą połowę zostawiamy do lukru. Nadal miksujemy, aż powstanie biaława, kremowa masa. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek, najlepiej dodając szczyptę soli.  Do masy z masła, żółtek  i cukru dolewamy sok wyciśnięty z całej cytryny, dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze, dość krótko, mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.  Foremkę, typu keksówka, u mnie długości 27 cm, wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy, najlepiej do lekko już nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 160-180 stopni. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. W tym celu otwieramy piekarnik i nakłuwamy ciasto np. patyczkiem do szaszłyków- jeśli po wyjęciu jest suchy- to znak, że ciasto jest gotowe.
Ciasto można tylko posypać z wierzchu cukrem pudrem lub polać lukrem. W tym celu wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny, dodać trochę otartej skórki cytrynowej i polać wierzch ciasta, gdy tylko ostygnie.


5 komentarzy:

  1. Lubię takie babki, łatwe w wykonaniu i jakie smaczne :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na znajdzprzepisy.pl! Przepraszam, że tutaj o tym piszę,ale byłoby mi bardzo miło jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i być może trafiły do większego grona użytkowników!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a na pewno pyszne. Idealne do herbaty <3

    OdpowiedzUsuń