środa, 10 października 2012

Zupa z pieczonej dyni

Moja koleżanka zaraziła mnie miłością do dyni hokkaido. Jest pyszna, nie trzeba jej obierać ze skóry, a upieczona smakuje trochę jak pataty. Oczywiście ta dynia, nie moja koleżanka.
 Dziś podaję Wam przepis na zupę z tej pychoty. Jeśli nie lubicie zupy dyniowej, uważacie, że  jest mdła i nieco trawiasta w smaku- spróbujcie tej! To zupełnie inna bajka. A jeśli lubicie zupę z dyni, polecam tym bardziej.
Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • 2 spore cebule
  • 2 ziemniaki ( nie są konieczne, zupa i tak będzie gęsta)
  • główka czosnku
  • limonka
  • pieprz, sól, oliwa
  • pestki dyni 
Dynię pokroić na kawałki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki.Na blasze ułożyć kawałki dyni, cebule, główkę czosnku i ziemniaki.Pokropić oliwą i piec około pół godziny, aż wszystko zmięknie. Po upieczeniu pokroić cebule, obrać czosnek. Wszystkie składniki  rozdrobnić w blenderze dolewając tyle przegotowanej wody, ile trzeba by uzyskać gładki krem. Następnie zagotować- dodając sól, pieprz, sok z limonki i otartą z limonki skórkę.  Zupę podawać posypaną pestkami z dyni, z grzankami. Biorąc pod uwagę niską kaloryczność dyni ( tylko 30 kcal w 100 g) i minimalną ilośc tłuszczu w tej zupie- można ją uznać za wyjątkowo dietetyczną. Jedzmy do woli.Smacznego!



9 komentarzy:

  1. mam dynię, jest chłodno, zabiorę się za wykonanie tejże, jeśli rzeczywiście gwarantujesz że nie jest tak mdława, jak zazwyczaj dyniówki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę się dzisiaj za dyniową zupę w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gotujcie, dziewczyny dyniówkę, koniecznie!
    Zuzayana, nie jest mdława- nic a nic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa według Twojego przepisu wyszła rewelacyjna! do tej pory znałam jedynie jeden sposób na smaczną dyniową - dodanie serka topionego. Ale że serków takich nie rozumiem i nie uznaję... będę wracać do Twojego przepisu i bloga, a zdjęcie zupy i odnośnik do autorki pojawi się u mnie. dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam przysmaki dyniowe - niedawno mialam na blogu przepis na puree z dynii :))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń